Wednesday, 08 September 2021 00:00

Idea perdagangan: Kelington, NCT, Bintai Kinden, TM, TNB

KUALA LUMPUR: Saham yang akan ditonton pada hari Rabu termasuk Kelington Group Bhd, NCT Alliance Bhd, Bintai Kinden Corp Bhd, Telekom Malaysia Bhd dan Tenaga Nasional Bhd, menurut JF Apex Research.

Kelington telah membuat kontrak kemurnian ultra tinggi (UHP) baru bernilai RM49 juta untuk melakukan kerja pengedaran sistem gas pukal untuk kilang fabrikasi baru pengeluar semikonduktor di Singapura.

NCT Alliance mencatatkan keuntungan bersih RM9.48 juta untuk suku kedua yang berakhir pada 30 Jun 2021, berbanding kerugian bersih RM417.000 tahun sebelumnya, berikutan pendapatan yang lebih tinggi sebanyak RM49.2 juta berbanding RM18.88 juta sebelumnya.

Bintai Kinden melalui unitnya Bintai Healthcare Sdn Bhd, menandatangani perjanjian dengan NGT Solutions (M) Sdn Bhd (NGTS) untuk bersama-sama mengedarkan vaksin Sinopharm Covid-19 kepada sektor swasta di Malaysia.

Telekom Malaysia bekerjasama dengan India Tata Communications Ltd untuk menyediakan perkhidmatan transit IP di rantau ASEAN. TM mengatakan mereka akan menawarkan hubungan stabil, berkelajuan tinggi dan boleh dipercayai di rantau ini dan akses terbuka ke perusahaan global.

Image

Tenaga Nasional telah menerima surat pemberitahuan dari Kementerian Tenaga dan Sumber Asli untuk membangunkan loji tenaga hidroelektrik berkapasiti 300MW di Gua Musang, Kelantan.

JAKS Resources mencatatkan kenaikan keuntungan 13 kali ganda kepada RM28.81 juta untuk suku kedua yang berakhir pada 30 Jun 2021, daripada RM2.17 juta setahun yang lalu, disokong oleh bahagian keuntungan RM37.5 juta dari kekuatan 30% miliknya usaha sama kilang di Vietnam.

Scope Industries telah mencadangkan penerbitan bonus waran percuma berdasarkan tiga waran untuk setiap 10 saham yang dipegang.

Microlink Solutions dijangka meningkatkan hasil kasar hingga RM58.22 juta melalui cadangan penempatan swasta sehingga 10% dari jumlah saham yang diterbitkan dalam syarikat.

Reservoir Link Energy mengatakan anak syarikatnya yang baru diambil alih telah menerima pesanan pembelian untuk kerja-kerja subkontrak untuk cadangan pembangunan loji solar (LSS) berskala besar 100mw di Marang, Terengganu.

Sementara itu, pasaran AS bercampur semalam dengan Dow dan S&P jatuh sementara Nasdaq memperoleh keuntungan kecil untuk meningkatkan rekodnya tinggi.

Sebelumnya, saham Eropah merosot menjelang mesyuarat Bank Pusat Eropah pada hari Khamis.

“Berikutan pengambilan untung minggu lalu, FBM KLCI dapat menyatukan di bawah rintangan 1.600 mata,” kata JF Apex.

Sumber dari Berita Kini

Untuk membaca artikel asal, sila klik: https://beritakini.biz/idea-perdagangan-kelington-nct-bintai-kinden-tm-tnb/ 

Read 1052 times